ÅSIKT

Det bästa med rean 1

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Äntligen! Som det valfria konkurrenssamhällets mest misslyckade medborgare (väljer vi alltid fel) har vi drömt om den här dagen: även om vi inte orkade hålla oss vakna till starten i natt, även om vi inte infinner oss i de jippobutiker som säljer billigare vissa timmar, även om vi inte letar oss ut till ICA Maxi eller Rusta för att lägga beslag på just deras bästa erbjudanden, även om vi inte lusläser och jämför alla olika kataloger" vi kommer att göra klipp!

På bokrean (momssänkt, dessutom) är vi alla vinnare, hur vi än bär oss åt. Finfina, tunga volymer som kostat 300 kronor går bort för en femtiolapp, det blir tusenlappar om vi köper tillräckligt mycket.

Hur vi än väljer blir det bra.

Men frågan är om inte det roligaste med rean är att här flyter allting upp: det förbisedda, försummade" det som kom vid fel tidpunkt, som missade trendvågen" Det verkligt stora med rean är de här restlagren av böcker som kanske inte ens finns med i katalogerna, slattarna, olika i nästan varje bokhandel.

Det är spännande, helt enkelt. Lysande böcker som kommit bort, smörja som med all rätt sjunkit till botten" bokrean är en fest för det förbisedda.

Sedan finns ju alla gamla bestsellers där. Men de kan man ju lika gärna köpa som pocket.