ÅSIKT

Teatergrupperna trängs...

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Att resa var en gång nödvändigt för de gamla svenska teatersällskapen som från 1700-talet och fram till 1920 spelade i landsorten, såväl på marknader som i byggda teaterhus. Teaterkonsten har dock fortsatt att vara en i högsta grad ambulerande verksamhet och Konkret Teaterfestival i Malmö (2-5 maj) ägnas åt den turnerande teatern.

Över 40 teatergrupper gör en manifestation och bland deltagarna trängs bland annat Skottes Musikteater (Gävle), Scratch (Luleå), Dockteater Sesam (Göteborg), Gotlands Teater, Moomsteatern (Malmö) med tyska Theater an der Ruhr i samarbete med Dramatic Arts Center i Teheran, isländska Theatre on the Scene och tysk nycirkus.

...för den fria scenkonsten

Spännande med Trollhättans kommun som tiodubblat sitt anslag för barnkultur ( Birgitta Berntson-Ärje berättar i dag kl 15) och på söndag kl 15 gäller det kulturpolitiken, regionalt och nationellt ansvar, med Marita Ulvskog, Pia Kinhult (Region Skåne) och Pelle Svensson (Malmö Stad) i panelen. Helt klart är att den fria turnerade scenkonsten ger mycket teater och dans för lite pengar!

Barbro Westling