ÅSIKT

Rumänskt vardagsrum

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I Stockholmsgalleriet BB:s lilla utställningsrum står (till och med 12 maj) ett ohyggligt fult skåp med en tevemonitor inuti och en radio ovanpå. På väggarnas handmålade tapeter hänger fotografier från en bröllopsfest. Det är som om jag stiger in i någons vardagsrum... ett rumänskt vardagsrum, skapat Dorinel Marc och Simina Astilean som båda är födda i Rumänien.

De har också gjort videon som visas i monitoren: bilder från en skakig handkamera som blir stoppad av en vakt. Sedan stiger galleristen Christian Larsen fram och undrar vad som försigår ...

... och svenska fördomar

Galleristen förstår att det är rumäner som filmar och utan att veta om att han själv förevigas berättar han att han bergsäkert vet att åtminstone tre konstkupper har gjorts av en rumänsk liga och det var därför som han bett vakterna stoppa inspelningen.

Inte så uppseendeväckande, men isolerade från sitt sammanhang får orden en annan laddning. Vad är det för fördomar som finns i vårt vardagsspråk?

Byt ut rumäner mot zigenare eller judar och plötsligt får orden en annan betydelse. Och kanske borde Christian Larsen begripit att videofilmarna var konstnärer. Sedan många år ger de ut videomagasinet Source och är välkända ansikten i Stockholms konstliv. I det nya Stockholms.

John Peter Nilsson