ÅSIKT

En licens- betalares oro

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SVT
Fredrika Killander och Henrik Béen i "hjärtats oro".

Tisdag och torsdag kväll på bästa sändningstid visar SVT2 Hjärtats oro, en berättelse om Hjalmar Söderbergs liv.

Att man uppehåller sig vid hans olyckliga kärlekar, snarare än vid hans författarskap, förvånar knappast. Relationer är tidens melodi. Kanske är också pekoralen en genre i tiden, i så fall är denna produktion svårslagen.

Mellan dokumentärklipp från dåtidens Stockholm och Köpenhamn poserar skådespelare i hatt och höghalsade klänningar. De blickar lagom sorgmodigt ut genom fönster när olycka beskrivs, läppjar ljudligt dryckjom å offentlig lokal, när så tarvas. Klockor tickar i välmöblerade rum, kyrkklockor slår i moll. Allt under en förnumstig berättarröst som långsamt och pedagogiskt förklarar hur det en gång var, som vore den tilltänkta publiken mellanstadieelever.

Att några av skådespelarna har ett förflutet i Lundaspexet får mig till en början att överväga parodin som den avsedda genren. Tanken lämnar mig raskt till förmån för minnet av Bure Holmbäcks utmärkta biografi från 1988: Hjalmar Söderberg - Ett författarliv. Hjärtat må vara oroligt, ensamheten obotlig och köttets lust evig. Att SVT kan låta något som detta drabba tittarna, är likväl en synd som kunde ha botats.

Fotnot: Hjärtats oro visas i morgon och på torsdag klockan 20.00 i SVT2.

Claes Wahlin

ARTIKELN HANDLAR OM