Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Stoppa terrorist-lagarna!

    De tre somalie-svenskarna är fortfarande, utan bevis eller rättegång, utpekade som terrorister och fråntagna en rad mänskliga rättigheter när Sveriges riksdag i morgon sätter sig för att rösta igenom EU:s förslag till rambeslut om en europeisk arresteringsorder.

En vecka senare ska rambeslutet om terrorism godkännas.

Tillsammans med ett Europa där extremhögern växer ska vi öka rättslösheten. Brott som "genom sin art eller sitt sammanhang allvarligt kan skada ett land eller en internationell organisation" ska bedömas som terroristbrott - vilket också kan komma att gälla protester från fackföreningar, miljöaktivister med flera.

Kravet på dubbel straffbarhet slopas. Det innebär att människor kan utlämnas för handlingar som är brott i ett annat land men inte hos oss.

Människor ska kunna mista sin frihet utan domstolsprövning - eller utlämnas utan rätt att överklaga.

Någon större debatt har det inte blivit och remissrundan har varit minst sagt torftig. Många är oroade, bland dem Amnesty, HomO, Sveriges Advokatsamfund och andra som knappast kan avfärdas som tokvänster.

I dag demonstrerar människor på flera håll i landet mot EU:s terrorlagar, för demokrati och rättssäkerhet. Man kan bara hoppas att riksdagen tar intryck.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet