ÅSIKT

Skulpturerna knäckte henne

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den franska konstnären Niki de Saint-Phalle var 71 år när hon i går avled i San Diego, USA. Hon personifierade det tidiga 60-talets experimentlusta, till exempel med den omstridda skulpturgruppen Paradiset strax utanför Moderna museet i Stockholm. Där vänslas hennes svällande och färgstarka kvinnofigurer med makens Jean Tinguelys svarta gnisslande maskiner.

Själv minns jag luddigt en promenad med föräldrar inuti den nakna färggranna urmodern Hon - en 25 meter lång och sex meter hög jättekvinna av stålrör, nät och limindränkt linne som låg utsträckt i Moderna museets entrésal. Året var 1966 och jag hade fyllt två år. En gulnad pressrelease berättar att det inte bara fanns en damm med guldfiskar inuti damen utan också en bergoch- dalbana och en utställning med förfals-kade tavlor.

de Saint-Phalle välkomnade nya material i konsten, slipade själv sina skulpturer och exponerade sig för olika plaster och lim. Hon var verksam in i det sista, men lungorna hade tagit stryk och hon repade sig aldrig.

Just nu pågår en stor utställning med verk av Niki de Saint-Phalle på Moderna museet i Nice.

Sophie Allgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM