ÅSIKT

Högerns nya arena ...

1 av 2 | Foto: AP
Kjærsgaard och Le Pen - populära, men varför?
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nya numret av Arena kommer rätt i tiden och tar bland annat upp högerns reaktion och blåsvenska drömmar.

Det är en gubbslemmig samling som trängt sig in på den europeiska politikens arena. Det förstår man när en så korrupt och av mutor nedstänkt högerpolitiker som Jacques Chirac blir den över miljonen demonstrerande fransmän vänder sig till med sina förhoppningar om att motarbeta nyfascismen.

Le Pen, Haider, De Winter, Kjærsgaard, Berlusconi, Blocher, Portar och Fortuyn.

Dan Jönsson skriver en informativ text, Skrattet från höger, och pekar på rötterna till den europeiska högerpopulismen, en "rörelse" som är löst sammansatt och som inte har med invandringen att göra.

...och här är teorierna

De yttre faktorer som spelar nyhögern i händerna är många.

En är den så kallade pendelteorin som går ut på att högerns frammarsch är resultatet av en pendelrörelse av samma slag som gynnade vänstern under 70-talet. En annan är "protestteorin" som bygger på att de etablerade partierna glömde bort den "folkliga opinionen". Och en tredje teori, "marginaliseringsteorin" som går ut på att högerpopulismen erbjuder något fast och traditionellt i dessa tider.

Den i dessa dagar så aktuella Pia Kjærsgaard talar om tusenårsriket Danmark och låter Dannebrogen vaja över Sæd, gränsstationen mot Tyskland, och på fransk tv talar en judisk man om hur mycket han tycker om Jean-Marie Le Pen.

Samtiden är svår att förstå.