ÅSIKT

Kris för tyska bokbranschen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För första gången på tjugofem år stagnerar bokförsäljningen i Tyskland. 1990-talets tillväxt har ersatts av en minskad omsättning med ungefär tio procent för förlagen och 2–7 procent för handeln.

Medan små och medelstora förlag hotas i sin existens reagerar de stora genom att dra in delar av sin verksamhet: vetenskaplig litteratur, rådgivare, bildband och barnböcker.

Samtidigt inför landets största kedja av boktempel, Hugendubel, förkortad arbetstid för 1 100 anställda i 28 filialer. I Berlin har ett trettiotal mindre bokhandlar lagts ner och den renommerade traditionsbokhandeln Kiepert står inför konkurs.

En orsak till krisen är att euron lett till minskad efterfrågan.

...när returböckerna anfaller

Men den huvudsakliga orsaken är att internethandeln med böcker, även begagnade, har ökat med 50 procent. Sedan november 2000 uppmanas amazons kunder att sälja tillbaka sina böcker – vilket innebär lysande förtjänster för amazon, som tar 15 procent av försäljningspriset plus ett arvode på 99 cent. Så kan en ”storsäljare” med en planerad upplaga på över 100 000 nå 100 000 läsare genom att bara några tusen ex säljs om och om igen – en mardröm för förlag och författare. I USA föreslår nu Authors’ Guild sina 8 200 medlemmar att bryta kontakten mellan sina hemsidor och amazon.

Lisbeth Lindeborg , Marburg

ARTIKELN HANDLAR OM