ÅSIKT

De sista ljuva åren 1, 2 och 3

De sista ljuva åren 1

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Arbetet försökte. Och Månads-Journalen. Och Kapp-Ahl.

Alla skulle de ha en ny, yngre kundkrets eftersom den gamla var för gammal och snart skulle dö. Att även de äldres skara ständigt förnyas tänkte man liksom inte på.

Arbetet och MJ har gått i graven i sviterna av ungdomsromantiken och Kapp-Ahls nye vd håller just på att göra upp med det förgångna.

Näringslivet har åldersnoja, konstaterar The Economists senaste nummer. Man har inte begripit hur mycket pengar det finns att tjäna på folk över 60, en grupp som i dag utgör nästan 25 procent av Japans befolkning. Och om knappt 50 år kommer mer än var fjärde japan att vara över 60. Siffran för Västeuropa är nästan lika hög.

Dessutom blir gamlingarna rikare och rikare och i de så kallade utvecklade länderna är det 66–70-åringarna som har mest pengar över.

De sista ljuva åren 2

Några företag har dock begripit att det här, nära graven, finns en guldgruva. Förra året använde L’Oreal 57-åriga Catherine Deneuve som hårmodell och en japansk firma har gjort succé med en enkel mobiltelefon med stora siffror. Och åldrade modeller har sålt ett visst hälsomargarin med stor framgång.

Tillverkaren som märkte att löstands- och dietgenerationen gärna köpte deras barnmat till sig själv gick dock på en nit när man lanserade liknande puréer under namnet Senior Citizen. Inte ens de allra äldsta ville synas med en pensionärspuré i kundkorgen.

De sista ljuva åren 3

Smartast är Ford, som har skaffat en ”tredje-åldern-kostym” till sina unga konstruktörer och formgivare: i den utrustningen är det svårt att böja knän, armbågar och vrister. Detta kompletteras med en lösmage, ett par handskar som minskar den taktila förmågan – samt ett par gula, repiga glasögon som ger starrkänsla.

På så sätt åldrade har Ford-människor testat sina bilar – och lyckats göra dem bekvämare för alla.

Så huka er, ungar. Åld-ringarna är på gång och arvspengarna lär ni inte se röken av.

Och i morgon är det ett kvarts sekel sedan Elvis dog.