ÅSIKT

Byggfusk som tidsanda

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kristian Gullichsen är känd arkitekt, har ritat finska ambassadens nya, vackra hus vid Gärdet i Stockholm och får fin kritik i senaste numret av Arkitektur.

Är han glad?

Nej, i en egen kommentar klagar han över besvär med bygglovet (i fem år!), misstag och förseningar. Möjligen, menar han, kan alla fel och brister betraktas som ett uttryck för tidsandan: "Undermåligt utförande och slarv, som ett tränat öga kan iaktta här och där, vittnar om den tid i Norden då bilarna blev fler och finare än någonsin, men viljan och kunnandet att göra prima byggarbete blev allt mer sällsynt."

Synd att han inte berättar vilken stor, svensk byggfirma som smällde upp kåken. Men vi har våra aningar.

...och kulturhus att fylla

I Arkitektur hittar vi dessutom ett reportage om alla de nedlagda kontor, industrihallar, regementen, bryggerier med mera runtom i landet som - oftast i brist på annan verksamhet - har blivit hus för kultur eller "upplevelser".

Bra på många sätt - men hur mycket kultur behöver vi? De tomma stålverken i Munkfors och Avesta "kommer att kräva ett osannolikt stort kulturintresse hos kommande generationer om de ska fungera som tänkt", skriver Rasmus Waern.

ARTIKELN HANDLAR OM