ÅSIKT

Missunnsam kannibal

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Elaking.

Abborren har vi sedan barnsben betraktat som en gullig fisk, familjär nästan. En snäll krabat ur djupet som soliga sommardagar tycks fastna på kroken mest för att göra metaren glad. Fel, fel, fel! Den gamle tv-profilen

Bengt Öste

vet besked och förmedlar sanningen i boken Abborren - från sjön till festmåltiden (Bäckströms): "Abborren är notoriskt missunnsam, den kan inte låta bli att snuva fiskar, mindre än den själv på godbitar." Men vad värre är: "Den är som alla rovfiskar en glupsk kannibal, och äter andra abborrar." Att kasta i en liten abborrpinne i hopp om att den ska växa sig större är alltså ingen vits - vips kan farsan vara där och sluka den. Oavsett dessa motbjudande egenheter tänker vi snarast pröva något av

Ulla Thams

recept, varför inte schalottenlöksöverbakad abborrfilé.

Gunder Andersson