ÅSIKT

Ny konstnärlig rådgivare till Operan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter Gösta Winbergs plötsliga frånfälle i våras stod Kungliga Operan utan konstnärlig rådgivare. Nu har man hittat en ersättare, den 58-årige holländaren Menno Feenstra, som omedelbart inleder sitt uppdrag som "personlig konstnärlig rådgivare till teaterchefen Bengt Hall", som den något egna formuleringen i pressmeddelandet lyder.

Feenstra har ett förflutet som operakritiker i ansedda musiktidskrifter och är dessutom sedan ett drygt decennium tillbaka ansvarig för rollbesättningar vid Glyndebourne-festivalen, en operafestival som har mycket gott rykte just för sina sångare. Därtill verkar Feenstra som domare och ordförande i ett stort antal musiktävlingar världen över.

Vad Operan med denna "personliga rådgivare" söker, förefaller det mig, är just att dra nytta av

Feenstras kontaktnät. Han lär alltså knappast delta i programverksamheten. Förmodligen kan i alla fall Stockholmspubliken i framtiden få avnjuta det slags sångare som man kan höra i Glyndebourne, alltså sådana som just är i början av sin internationella karriär. Detta torde göra arrangemanget ekonomiskt rimligt för Operan, men det löser inte den djupare konstnärliga kris som huset dras med. Till det krävs en konstnärlig chef, som man alltså saknar, och gärna en som har en bit kvar till sin femtioårsdag.

Claes Wahlin