ÅSIKT

Kolonialismens dystra krönika

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När Kommunismens svarta bok kom ut i Frankrike för några år sedan var det många som efterlyste en liknande volym om en annan historisk företeelse som orsakat mycket lidande: kolonialismen. Nu finns just den boken. Le Livre noir du colonialisme ligger på de franska bokhandelsdiskarna, uppmärksammad men knappast så lidelsefullt debatterad som sin föregångare. Den är redigerad av historikern Marc Ferro och utgiven på samma förlag (Robert Laffont) som kommunismboken.

På 840 sidor går Ferro och hans många medförfattare igenom kolonialismens dystra krönika genom åtskilliga sekel. Till skillnad från boken om kommunismens epok rör det sig ändå inte så mycket om en anklagelseakt eller ett bokslut där antalet offer summeras. Författarna försöker snarare förstå motiv och resultat i fråga om de västerländska erövringarna från 1500-talet och framåt. Slaveriets skamliga hantering blir förstås belyst men också den moderna tidens koloniala förtryck - där också fransmännen har en hel del otvättad byk.

I en intervju i Le Nouvel Observateur har Ferro talat om en modern kolonialism utan ansikte, en som diskret men med förödande konsekvenser utövas av multinationella företag: "Vi är fångar i en världsomspännande ekonomisk strategi " Denna nya exploatering utan kolonisatörer sker kanske utan rasism men säkert inte utan förakt."

Torsten Kälvemark

ARTIKELN HANDLAR OM