ÅSIKT

Tack, snälla...

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I tidskriften Ikoner, som ges ut av Bibliotekstjänst i Lund, berättas om bokgåvor som snälla människor i rika länder skickar till de fattiga.

Bibliotekarien Barbro Thomas har varit i Vietnam och sett hur British Council i Hongkong sänt bokgåvor till stadsbiblioteket i Hanoi.

På övre våningen hittade hon ”böcker på engelska, till stor del gulnade Penguin-utgåvor från 1960-talet som hålls ihop av gammal klibbig tejp”. Samlingen består av ”engelska underhållningsromaner, biografier över engelska hjältar och allsköns obsolet facklitteratur”.

Sådant ”donerat skräp” kan dock det överfyllda biblioteket inte slänga eftersom det vore oartigt mot givarna.

I nationalbiblioteket i Laos såg hon ”ca 10 kubikmeter rysk litteratur i buntar på golvet”, ett minne från den tid då Laos tillhörde den sovjetiska maktsfären.

Så töntiga är i varje fall inte vi svenskar, tänker läsaren. Men så visar det sig att Baltikums befrielse ”frigjorde stor entusiasm i den svenska biblioteksvärlden”. Många bibliotek tog tillfället i akt att rensa på hyllorna. ”Av nattståndna romaner, gamla läroböcker, sjabbiga uppslagsverk och allsköns alster formades ett bokberg.”

Det finns dock, läser vi med lättnad, vissa bibliotek som mottar önskemål och ser till att ”välgörenhet kombineras med professionalism”.

Det är, tydligen, ingen lätt kombination.

Gunnar Fredriksson