Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mazurkor och kvasiboogie

Var spelas masurkor på piano än i dessa dagar? I Polen förstås, Chopins hemland. Ingen annanstans har masurkorna större betydelse. Så är ju också masurkan en polsk dans från provinsen Masovsze. Mannen improviserar och slår ihop klackarna så att sporrarna klirrar. Just improvisationen mellan taktslagen är typisk.

När dansen hamnar hos Wlodek Gulgowski, från provinsen Lodz, stavas mazurka med dansbands-z:a. Ryckig, humoristisk. Och raskt över till den klassiska sonatformen, där Gulgowski leker med fraseringarna maestoso, largo och vivace.

CD-n heter helt enkelt 13 works for piano på Stims etikett Phono Sueica (PSCD 065). Gulgowskis musik är nämligen inte helt lätt att förhålla sig till. Så det behövs en mångsidig pianist, Niklas Sivelöv.

Illusion och Romance skvallrar om att han också skriver filmmusik. Fantasia du Jazz och Quasi Boogie avslöjar kanske att han inte gärna rättar in sig i den svenska "fina" konstmusikens raka led. Trots att han spelat i en grupp som Made in Sweden. Och bor i Sverige sedan 1965.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet