ÅSIKT

Nyutkommet om att komma ut

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I dagsfärska antologin Tjejerna mot strömmen samsas glitterflator, butchar, dragkings, transvestiter, vänsterflator, moderatflator, tonårsflator, tantflator. Alla skriver de om sitt liv utanför heteronormen. Sara Trobeck berättar om när hon kom ut inför sin mamma: "Mamma " jag älskar en tjej." Mamman svarade: "Älskar hon dig?!"

För Cherin, som bor på en kvinnojour och skriver anonymt, innebär komma ut-processen något helt annat: "Om jag skulle vilja komma ut här i Sverige och Stockholm så måste jag veta att det finns ett miniatyrAlgerietTunisienMarocko."

Men Sverige har en bra bit kvar till flatfördomsfrihet. Susanna Nilsson beskriver hur det tog "tre år, en mindre förmögenhet och en stor psykisk press" att skaffa barn med sin tjej.

Lyande idé – eller?

Ett uppslagsrikt kommunalråd har kommit på en ny metod att spara pengar åt kommunen i denna de söndersupna spillrornas tid. Nu betalar kommunen för det antal dygn de omhändertagna vårdas på institution. Bättre vårdeffektivitet skulle man få om man bara behövde betala för dem som botats, menar kommunalrådet.

Idén förtjänar spridning. Skolorna får bara skolpengar för dem som blivit godkända.

Försäkringskassan betalar bara sjukhusen för dem som blivit botade, att betala för obotligt sjuka är ju att kasta pengar i sjön.

Svagheten med ett sådant system är bara att det inte gör alla sjuka friska eller alla nersupna alerta och arbetsföra. Det enda man kan utgå från är att alla elever blir godkända utan att de för den skull kan något.

Lysande elände

De är lika glåmiga och håglösa som mjölkreklamens ungdomar, lika meningslöst pladdrande som Ola Lindholm i tv " fast dystrare: bakfyllor, trista ligg, sunkig mat, halvdana trettioårskriser " Serien Rocky handlar om en tecknares liv och är den så mycket dagbok som det känns är det synd om dess skapare, Martin Kellerman. Ett sånt jävla liv.

Men det är roligt att läsa! Känslan av autencitet lyfter även de tröttare stripparna och Rocky berättar mycket om människor just nu, också sånt vi helst inte ville veta.

Senaste boken, Rocky IV, har just kommit ut på Kartago förlag.

Ska vi bli som de?

När Vita Huset förvandlades till ett hökbo blev ett nytt EMU-argument populärt också i den svenska debatten. Vi kanske inte kan mäta oss militärt, men vi kan knäcka USA ekonomiskt. Om euron kan utmana dollarn, kommer USA att få betala det fulla priset för sin välfärd och sina krigsäventyr, heter det.

Det är lockande. Storslaget och korrekt.

I senaste numret av Clarté levereras dock en bra invändning. Risken finns att ett mäktigt EU skulle spela samma skitiga spel som USA och "börja föra krig genom ombud" menar grafikern Jan Wiklund och förespråkar i stället ett svagt EU i allians med andra länder.

Det viktiga är kanske inte hans alternativ, utan att han över huvud taget för fram ett. Det öppnar debatten för fler.

Bergman ställs ut

Förra våren donerade Ingmar Bergman, 85 i somras, 45 flyttkartonger med brev, manus, noveller, dagböcker och film-

bitar till Svenska Filminstitutet - som snabbt grundade Stiftelsen Ingmar Bergman - som i sin tur har gjort utställningen

Innan Ingmar blev Bergman, som får världspremiär den 27 augusti, under Helsingforsfestivalen.

Det handlar om åtta år av hans liv, från 1938 till debuten som filmregissör med Kris 1946: texter, teckningar och foton. Utställningen ska sedan ut på turné i Europa.