ÅSIKT

Missa inte Robert Fisk

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett par snabba nyhetstexter, en större analys, några bitska kommentarer" The Independents legendariske korrespondent Robert Fisk skriver nästan dagligen från något helvete på jorden, förra året från Afghanistan, i år från Irak. Fisk har blick för både detaljer och stora skeenden; han äger engagemang och mod.

I Sverige har Fisk kunnat läsas främst i Aftonbladet, som publicerat texter av honom på både nyhets-, debatt- och kultursidor.

I morgon kommer Fisk till Sverige för att tala kl 17-19 i ABF-huset vid Svea-

vägen. Det handlar om vilken bild av världen som nyhetsrapporteringen ger. Vad betyder det när motståndskämpar kallas för terrorister? Eller när plastöverdragna blykulor får heta gummikulor?

Mediernas förvrängningar försvagade den internationella kritiken mot USA:s krigspolitik, anser Fisk som har många exempel på lögner som format vår bild av världen.

Statsministerns bok är fin

Vi måste verkligen protestera mot de negativa skriverierna om statsminister Perssons senaste bok, Vägskäl! Till och med i vår egen tidning!

Sanningen är att Vägskäl är en fin bok. Ett behändigt format gör att den går ner i varje handväska. Färgstänk på omslaget samt en bild av författaren gör boken attraktiv. Vackra, blanka helsidesbilder av till exempel blommor eller människor med paraplyer förhöjer det estetiska intrycket. Att vissa sidor är svarta med plats för bara ett citat ur den text man just är i färd med att läsa gör att boken snabbt kan konsumeras. En innehållsförteckning med rubriker som "Freden" och "Tillsammans" gör det lätt att hitta bland de över hundra sidorna.

Dock kan Vägskäl kännas lite blekare än författarens förra bok, Kunskap och kärlek, som har mer färg på omslaget. Där medföljer också en cd-skiva där författaren högläser sin bok, något som ytterligare underlättar för läsaren att ta till sig " ja, det som står där.

Det är över, tralala

Äntligen är mardrömmen över, äntligen kommer morgontidningsintellektuella att slippa vrida sig i konvulsion-er över att de inte kan låta bli att älska det överfolkliga tv-programmet, över att det är omöjligt att avhålla sig från att sätta på apparaten och lalla med " ja, det är sånt som måste berättas, offentligt, gång på gång: "Jag heter XX och jag inser nu att ""

Om det nu inte är en bluff? Kanske är det helt enkelt dags att, under trycket från sviktande tidningsekonomier, fjärma sig från det finkulturella och anslå en folkligare ton - precis som när man ägnar spaltmeter åt den nya Terminator-rullen.

Vad vet vi.

Men nu är plågan över: i går slutade "Allsång på Skansen" för säsongen.

En kioskvältare

Apropå tidningar: om ni undrar över svaret på den andra kvällstidningens gårdagslöpsedel "Big Brother-Linda: Därför vill tjejer ha sex med mig" så var det: "Jag tror att de helt enkelt tycker jag är snygg".

Det kan hända igen

1945 dödades mer än 200 000 människor av atombomb-erna över Hiroshima och Nagasaki. Ännu fler blev svårt skadade för livet.

Det lidandet - och det faktum att atombombshotet finns kvar - är bakgrunden till Hiroshimadagen. Kvinnor för fred med flera inbjuder till manifestationer, i Stockholm kl 18 på Norrmalmstorg och kl 20 i Sergelarkaden.

Aftonbladet