ÅSIKT

Cirkusfestival i Fittja

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"Här landar världen", utbrister man utan blygsel i pressmeddelandet om den veckolånga cirkusfestivalen Subörb på Fittja äng i Botkyrka som inleds den 8 augusti. Inte nog med att utländska cirkuskompanier som Happy Side Show (Australien), Compagnie Jérôme Thomas (Frankrike), Company F/Z (England) eller Les 7 doigts de la main (Kanada) landar på ängen under veckan, från närmre håll kommer Cirkuspiloternas examensarbete Miss Lyckad och Anna Vnuks Solofestival med mig själv.

Breakdance från Burkina Faso och konserter, evenemang för barn och möjligheter att prova på cirkuskonster alldeles själv ges också under veckan. Naturligtvis finns det en hemsida: http://www.cirkor.se /suborb/

Ett liberalt förslag

Säga vad man säga vill om de unga pionjärerna i Lars Leijonborgs ungdomsförbund: de engagerar sig hårt när det gäller kulturen, med samma hetta (och samma intelligens) som deras karismatiske ledare har kämpat i språkfrågor:

Luf:s lilla skara på 99 kongressombud för 2 900 medlemmar ska nu på lördag diskutera det lysande förslaget att avskaffa allt statligt stöd till kultur. Varenda öre!

Sveriges Radio och SVT ska dessutom säljas ut till privata intressenter.

Å andra sidan ska avdragsrätt för bidrag till ideella organisationer kompensera en del. Så kan rika privatpersoner få styra kulturen.

Vad ska Lars göra? Hålla med, antagligen. Då kan han komma i tidningen igen.

Stalin ville mörda Wayne

I Sydsvenska Dagbladet står det att det i Politiken står att det i Michael Munns bok John Wayne - mannen bakom myten står att Stalin var så för-argad på antikommunisten John Wayne att han på 50-talet skickade sovjetiska agenter utklädda till FBI-agenter för att ta sig in på Waynes kontor och mörda honom och vi läser det och tänker herregud, det var det värsta!

Hade Stalin lyckats kunde det blivit världskrig.

Om inte Wayne dragit först.

Om det nu är sant.

För övrigt

anser vi att ÖB har ett dåligt försvar.

ARTIKELN HANDLAR OM