ÅSIKT

Varför så vissen?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Broderskapsrörelsens ordförande Anna Berger Kettner jämför i en intervju i tidningen Broderskap rörelsen med sin kolonilott: ”Om vi gräver, tar bort ogräs och vattnar lagom kommer vi att få skörda”.

Vi kräver inga utrensningar, men nog hoppas vi att det går att få själva tidningen att blomma bättre. LO har gödslat med några miljoner, men det vill sig ändå inte: Broderskap är en tidning som har mycket svårt att leva upp till sina avsevärda pretentioner. Den känns vissen helt enkelt. Spännande som en grusgång.

Så: kom igen! Räfsa, ansa, klipp, gräv djupare – kombinationen socialism/kristendom har växtkraft, det har visat sig inte minst på senare år.

Och kan Dagen göra spännande tidning av kultur och politik så kan väl Broderskap?

Bränt barn blir konstnär ?

”När du läser intervjuer med berömda skådespelare, konstnärer och författare visar det sig ofta att de varit utstötta och mobbade som barn”, säger Carina Rydberg i en intervju i Situation Stockholm. Sånt föder revanschbegär – och ett behov att uttrycka sig.

”Ingen av oss blev vald först i brännbollslaget”, säger Rydberg.

Brännbollen är symbolen, det är den man kan få höra om framåt nätterna på de

intellektuellas krogar: vald sist, träffade inte bollen ens med det platta träet.

Någon stor ande skulle antagligen spola en diktsamling för känslan av en drömträff och två frivarv.

? men hur gör man nu?

Om skolan utvecklats efter vår tid så låter man inte längre de starka välja och vraka bland de svaga, man tillåter inte hånflinen och repliker som ”Ni får ta klabbet” om de sista, överblivna.

Å andra sidan: vad ska det då bli av det konstnärliga skapandet? Kan vi lita på att människor hittar andra sätt att mobba ungar till konstnärlighet?

Det är sånt vi funderar på medan vi torskar i kubb.

Aftonbladet Kultur