ÅSIKT

Uppland värsta landskapet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En stor, fet bok - och den är, i god mening, som en lokaltidning: Gunnar Hedins Uppland under tusen år (Scand-Video AB) myllrar av bilder och korta texter om smått och stort, allt för att betona betydelsen hos "landets folkrikaste landskap". Handlar det inte om jagaren Uppland (en av Sveriges vackraste!) gäller det längsta flottrännan, första missionshuset, största järnbruket, märkligaste bibeln, bästa staden, värsta eldsvådorna eller nyttigaste konsumentvännen (Livsmedelsverket i Uppsala) - och därtill alla kungligheter som på något sätt haft anknytning till Uppland. Plus Upplands-vikingarna som grundade Ryssland och förord av landshövding Björck, allt under braskande rubriker.

... från flyg till fik och hem igen

Av någon anledning fångas vi av berättelsen om hur direktören Carl Östman från Norrtälje 1949 ropade in en gammal DC 3:a på auktion.

Som ensam budgivare fick han ge 40 000 kronor för maskinen, som flögs till Norrtälje och ställdes på Östmans tomt vid Societetsparken.

Kompletterad med en stuga blev DC 3:an konditori, invigt 1949 med Flygarevalsen - och en omedelbar turistsuccé. Till och med kungen var där:

Gustaf IV Adolf försenade en kortege för att hälsa på hos Östmans fru Anna som skötte fiket.

Efter tre decennier la Anna ner och skänkte planet till Rosersbergs flygmuseum. Men nu är det hemma i Norrtälje igen: några entusiaster ska renovera det.

Tig, tänk och må bra

Tystnad kan vara så olika.

Läkande och stärkande. Tigande och straffande. Ordlös vila, ekande ensamhet. I Cordias behändiga bokserie En liten vägledning till " skriver Per Mases koncist och praktiskt om hur man i en stunds daglig tystnad kan finna en väg till den inre ron.

Mases är präst och föreståndare för Stiftelsen Berget i Rättvik och där mediterar man inte med korslagda ben som Maharishi utan "sitter sig till stillhet" på en vanlig stol.

Man mumlar inte ett meningslöst mantra utan tänker till exempel på "kärlekens avsikt med sitt liv".

Aftonbladet Kultur