ÅSIKT

Fellini skulle brännas

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Fellini.

Efter 44 år kan Federico Fellinis Cabirias nätter, med Giulietta Masina i huvudrollen som varmhjärtad prostituerad, äntligen visas i sin helhet: några meter som katolska kyrkan klippte bort är hittade och infogade i filmen.

Men det kunde varit värre. När filmen var klar tänkte katolska kyrkan totalförbjuda den och till och med elda upp negativen, detta på grund av det oanständiga ämnesvalet.

Men Fellini kom på ett trick, berättar Le Nouvel Observateur ...

? räddades av sömnen

Den italienske ärkebiskop som skötte filmfrågor bjöds in till en visning efter midnatt. Som beräknat slocknade gubben snabbt. Då och då, när något kyrkligt eller annat fint skymtade, väcktes han av bänkgrannen - för att genast somna in igen.

Under en vakenhetsperiod hann han dock se hur jultomtar i öppningsscenen bedriver välgörenhet på gatorna. Detta fick klippas bort: endast kyrkan får vara så välgörande.

I övrigt fick filmen kyrkans välsignelse.

Ps:

Billy Wilder ansåg att Cabirias nätter var Fellinis bästa film någonsin. Och historien blev senare en musikal - Sweet Charity - som Bob Fosse gjorde film av med Shirley MacLaine i huvudrollen.

? firades i hela Rom

I fredags var det tio år sedan regissören dog och under hela oktober har han hedrats rejält i Rom med utställningar: filmerna, musiken, kostymerna ( Anita Ekberg hade kragstövlar under aftonklänningen i Fontana di Trevi), porträttsamlingen - med hundratals foton på originella ansikten som regissören fastnat för, hans egna seriestripar med filmscener, linneservetter som han klottrade karikatyrer på när han satt på krogen - samt ett antal ohämmat snuskiga teckningar som han gjorde de sista åren. Tack och lov att ärkebiskopen somnat in för gott ...

ARTIKELN HANDLAR OM