ÅSIKT

En pigg 50-åring

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lyrikvännen, född 1953, har överlevt alla poesikonjunkturer, debatter och ägarstrul - och står, trots ekonomiska problem, stadigt mitt i ett litterärt samtal som av någon underlig anledning aldrig tystnar.

Med Magnus Jacobsson som redaktör inleddes en ny, pigg och utåtriktad period i tidskriftens historia som sedan har hållits vid liv av Petter Lindgren, Camilla Hammarström och Lars Hermansson.

Lyrikvännen har de senaste två-tre åren initierat flera stimulerande debatter kring poesiklimatet och kritiken. Hoppas bara att ägarna i Ordfronts styrelse inser detta och låter tidskriften leva, även om prenumerantstocken inte skjuter i höjden.

?firar med tre kvällar

Med start i morgon, i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm, ska Lyrikvännens 50 år nu firas. Först ut är Ernst Brunner och Peter Ekberg-Pelz som diskuterar "Bellman på riktigt", på onsdag pratar Göran Greider, Nina Burton, Arne Johnsson och Marie Lundquist om att skriva och läsa poesi och på torsdag möts Lyrikvännenredaktörerna Rolf Aggestam, Gunnar Harding och Camilla Hammarström i ett sam-tal med radions Marie

Lundström om 50 års förlags- och tidskriftshistoria.

?och stort poesiparty

Och på fredag, den 21 november, blir det stor 50-årsfest på Stora Mondo på Medborgarplatsen där Göran Greider, Stig Larsson, Kristina Lugn, Ann Smith och Göran Sonnevi uppträder. Torsten Wahlund läser Tomas Tran-strömer.

Firandet avslutas på lördag med en stillsam polsk-litauisk kväll på Polska institutet. Långholmsgatan 24.

Sedan ser vi fram emot 100-årsfirandet.

Grattis, Lyrikvännen.