ÅSIKT

Made in Hongkong

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Hongkong-stjärnan Chow Yun-Fat tackade nej till ett dåligt manus - och fick ett avhugget katthuvud med posten, berättar BLM i ett reportage om triadernas filmindustri.

BLM sitter nu fast och vackert i sin nya form. Vi kan ibland rysa över det småfalska underdog-perspektivet men gläds alltid åt, bland annat, den feta recensionsavdelningen. Höjdpunkten i årets sjätte och sista nummer är Jesper Huors och Gabriella Håkanssons stora reportage om Hongkongfilmen i dag: så mycket vi inte hade en aning om!

Statistproletariatet, krisen (Hollywood tar över!), arbetsnarkomanerna... och triaderna: maffiagubbarna som håller Hongkongs filmindustri i ett fast grepp och till och med ser till att deras brottslighet framställs i positiv dager. Det finns ”onda” och ”goda” triader; de goda kallas så för att de avstår från att misshandla filmfolket.

Men här finns också hederlighet och nytänkande - och tecken på att Hongkongfilmen kan komma att hämta sig. Annars väntar en framtid med lågpristillverkning av lokalt filmsmäck.