Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hittat på vinden

Oskar Schindlers dammiga resväska - med hans berömda lista i original - hittades på en vind i Hildesheim. På en vind i Göttingen har man just hittat en packe brev som Albert Einstein skrivit och vid en vindsröjning i Trier fann man häromdagen 70 böcker som delvis varit i Karl Marx ägo och som "försvann" i Hitlers Tredje Riket.

Men det kusligaste vindsfyndet har gjorts på en argentinsk vind där invandringsmyndigheterna förvarat sina akter: inresedokumenten från nazistiska krigsförbrytare, som efter 1945 tilläts slå sig ned i Argentina. En av dem som anlände med fartyg från Genua den 20 juni 1949 var en viss "Helmut Gregor", yrke: mekaniker, uppvuxen i italienska Tremeno men född i Tyskland. Först nu vet vi att Gregor egentligen hette Josef Mengele, läkare och en av koncentrationslägrens mest beryktade massmördare med sina dödliga experiment på människor.

Men spaningarna efter Mengele ledde aldrig till något resultat. Enligt icke verifierade uppgifter omkom han i en badolycka i Brasilien 1979.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet