ÅSIKT

Barnavännen Berlusconi

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Värnar om barnen.

Berlusconi-regeringens lagstiftningsmani har nu övergått från - välbehövlig - immunitet åt ledaren till att vaccinera nationens barn mot psykiskt skadligt vuxeninflytande.

Nej, det handlar inte om restriktioner för flodvågen av tv-reklam som riktar sig till barn; nej, det handlar inte om självkritik för systematisk underfinansiering av skolsystemet.

Det handlar om en lag som ska förbjuda barn under 11 år att delta i demonstrationer: "En 11-åring har inte den medvetenhet och det omdöme som krävs för att delta i demonstrationer", säger Forza Italias barnombudsman Maria Burani, "som utgör en fara för barnets harmoniska utveckling" på grund av den "spända atmosfär" som kännetecknar alla politiska demonstrationer.

Föräldrar och lärare som bryter mot denna förordning ska böta mellan 500 och 2 000 euro - om det är per barn eller relaterat till det atmosfäriska trycket, framgår inte.

Omtanken om de minsta är heltäckande, för om minderåriga själva tar sig in i demonstrationståget ska det åligga arrangörerna att genast avlysa demonstrationen, och om så inte sker äger polismyndigheten rätt att sätta stopp för denna kollektiva barnmisshandel.

Vidare ska mammor med barn på shoppingrunda, som råkar hamna i närheten av dylika vämjeliga spektakel, betraktas som oskyldiga offer.

Ragnar Strömberg