ÅSIKT

Kvinnorna, Lundell och underklassen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SARA RINGSTRÖM
Underklass?

Flickorna längst fram - ett radioprogram (P 1 i morgon kl 14.03) om Ulf Lundell av Katarina Wikars och Anneli Jordahl - är en underbar nostalgikick som framkallar lättare ångest.

Programledarna och de intervjuade kvinnorna, Åsa Crona och Olga Persson, säger en hel del smarta saker mellan de kloka låtvalen och de inklippta Lundellcitaten. De talar om hur de vrider kvinnoskild-ringarna genom att byta ut ordet hon mot han, de talar om klass och frihet, kärlek och solidaritet - ord som nästan dött ut i det offentliga samtalet eller tagits över av moderater och flumpsykologer.

Det är bakvänt men ändå bekvämt - det blir en ny men ändå igenkännbar Lundell.

Lundell säljer mängder med böcker, skivor, tavlor och konserter, han har miljoner på banken, stora bilar, dyra möbler - hur länge kan han, både inför sig själv och andra, vara underklass? Vem är det som klipper till folk i hans senaste bok? Är det underklassgrabben eller den framgångsrike allkonstnären?

Jag hoppas att Wikars och Jordahl fortsätter sin resa i Lundellriket och jag hoppas att de vågar ställa den stora frågan: När blir under över?

Pelle Andersson