ÅSIKT

Bergman om Bergman - igen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Påsken är en lidandets högtid och möjligen finns här en lite udda tanke hos SVT att en dokumentär om Ingmar Bergman, uppdelad i det heliga tretalet, kan vara lämplig sysselsättning mellan påskägg och mer seriös självspäkning. Det är Marie Nyreröd som samtalar om, i tur och ordning, Bergman och filmen, Bergman och teatern samt Bergman och Fårö.

Även om det är ont om några omskakande eller överraskande uppgifter om föremålet och dennes verksamhet, så är det tre tämligen sympatiska timmar. Mer notervärt är att Bergman än en gång ser till att regissera synen på sig själv och sitt oeuvre. Avvikande åsikter och ifrågasättanden förekommer inte, diskussionen kommer knappt ens in på omvärlden; som om alla filmer och teateruppsättningar han skapat tillkommit i ett socialt och politiskt vakumm.

Förmodligen är det någon av Bergmans alla demoner - eller dämoner som han stavar dem - som spökar.

I sista delen tar han fram en liten lista där kontrolldämonen, raseridämonen, pedantdämonen och andra objektifierade karaktärsegenskaper är nedtecknade. Vilken demon det nu än är som inte kan sluta regissera, så är det säkert samma en som skrev listan.

Fotnot: Bergmanserien visas i SVT1 i kväll, i morgon och den 12 april, klockan 20.00.

Claes Wahlin