ÅSIKT

Indianer på spaning i EU

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

120 mil lång blev EU-gränsen till Vitryssland, Kaliningrad och Ukraina efter 1 maj - ett eldorado för knarkkurirer och människosmugglare. De polska gränspatrullerna längs gränsen har försetts med högsofistikerad elektronisk utrustning, bland annat värmebildkameror, och gränsposterna har lagts tätare, på två i stället för sju mils avstånd.

Men det räcker inte. Som spanare måste man ha ett sjätte sinne, resonerade byråkraterna i Bryssel och bad om hjälp hos gränspoliserna mellan USA och Mexico. De skickade sina bästa krafter - tre indianer (navajo, sioux och tohono) från Arizona. Under några veckor har de hjälpt sina polska kolleger i det otillgängliga bergområdet Bieczady i Karpaterna. Spana efter cigarettfimpar, småsten som rullat åt sidan och avbrutna grenar och grässtrån, löd rådet. Är bladen ännu friska är människor i närheten.

Enligt polska och tyska tidningar var de polska gränsvakterna imponerade av sina indianska instruktörer. De var lika nöjda: det är lättare att spana i skogen än hemma i öknen.

Lisbeth Lindeborg