Aftonbladet
Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Dansk internationalism

Att Danmark ligger närmare Europa än Sverige märks både när det gäller kultur och intellektuella diskussioner. Ett färskt exempel på det senare är kvartalstidskriften Lettre Internationale, vars sommarnummer nyss har landat.

Tabloidformat, långa och välskrivna texter, sparsamt med illustrationer och med internationellt renommerade skribenter är temat Europa undervejs. Europa på väg skildras av den tyske historikern Karl Schlögel i "Europas comeback", om provinsstaden Marijampolè som exempel på det nya Europa utanför de globala korridorerna.

Slavenka Drakulic och Peter Nádas bidrar med texter, den amerikanske essäisten och översättaren Eliot Weinberger skriver en biografi över Muhammed, den kinesiske exilförfattaren Yang Lian (en gång redaktör för tidskriften Jinan) samtalar med Adonis om språkets omöjligheter och möjligheter och, inte minst, en av Europas intellektuella giganter, Georg Steiner, intervjuas om de riktigt stora frågorna, som vad det egentligen innebär att neurokemin har upptäckt att människans "jag" är en blandning av kol och socker, om skapandets treenighet (musik, matematik och schack) eller om bristen på en de europeiska kaféernas metafysik.

Via www.lettre.dk kan man ta del av härligheten.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet