ÅSIKT

Apropå Du har mejl

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Har vi någonsin rörts till tårar av långfilmen Du har mail så beror det inte på den sliskiga historien utan på att där figurerar en liten bokhandel av det välskötta, näpna slag som vi alltid drömt om att öppna - detta sagt med anledning av att en av våra favorittidskrifter, The London Review of Books, sedan två år tillbaka har just en sådan oberoende liten boklåda i hemstaden.

Tidningsredaktörerna ordnade en temakväll om kriget mot terrorismen, 1 000 personer kom - och tanken på att starta en icke-virtuell mötes- och handelsplats uppstod, berättar Svensk Bokhandel.

...hon fick hundratals

Och det går bra.

"Det är vad vi INTE säljer som lockar våra kunder", säger chefen. "Vi har inte bästsäljare och populärlitteratur." Den smalare litteraturen får inte drunkna i utbudet.

The London Review Bookshop är en av runt hundra bokhandlar som dagstidningssajten Guardian Unlimited nu håller på att lista med hjälp av sina läsare. Folk bara älskar dem och redaktören Sara Crown har fått in hundratals mejl med kärleksförklaringar.

Det du, Bokia.n

Kulturklipp i Småland

Eftersom vi själva har ett förflutet i kulturbilagesbranschen - Aftonbladet/KULTUR kom ut i olika skepnader under sex år - blir vi särskilt glada när andra vågar göra extratidningar som inte främst är avsedda att erbjuda en fin miljö för bil- eller husannonser: nu senast var det Smålandsposten med kulturredaktören Camilla Carnmo i spetsen som för några dagar sedan gav ut 40 sidor kvalificerat kulturmaterial på temat "Innanför, utanför": om förlag, samhällsbyggnad, hemlösa, magisk musik, svensk film " en imponerande tidning som också delats ut speciellt i Växjö.

Vi vill gärna se fler. Och skulle det smyga sig in någon liten annons gör det inget. Kulturen kan ändå ha en viss glädje av kommersen. n

Tärningen är kastad

Tärningen visar en femma, det innebär att vi ska skriva en notis om Luke Rhineharts gamla succé Tärningsspelaren, som efter 30 år är het igen i stora delar av världen och som i Sverige återutges av Natur & Kultur i ett faksimilkluddigt nytryck av Ingrid Ingermarks originalöversättning - och med ett efterord av Luke (alias George Cockcroft).

Luke sitter hemma i sin gungstol, trivs med att vara kändis på nytt och säger än en gång att Tärningsspelaren, om psykiatern som låter sitt liv styras av tärningen, är en humoristisk roman om hur vi ska komma ur våra gamla roller. Och han blir glad när han "funderar över vilka djävulstyg tärningsspelarna runtomkring i världen hittar på".

Jo, det kan man fundera över - liksom om Tärningsspelaren verkligen är en glad klackspark eller en djupt cynisk mardröm.

Får se vad tärningen säger.n

Nytändning i Lund

På Skissernas museum i Lund har man i helgen tagit ett stadigt grepp om den omdiskuterade kammarmusiken: tre nya kompositioner har beställts.

Inkilade mellan kammarmusikens tungviktare Brahms, Mahler, Beethoven, och Stravinskij ser man nu till sin stora förvåning namn som Reine Jönsson (En sorts barnatro), Jonas Bohlin (Pianotrio) och Victoria Borisova-Ollas (Klarinettkonsert).

Det är bara att gratulera publiken i Lund till ett förändringsbenäget Kammarmusiksällskap. Tillväxten är nämligen i fara. Genren upplever sin värsta identitetskris på hundra år. Och det verkar som om kammaren i själva musiken sätter gränser, salar och lokaler byggs fortfarande som om de vore helgedomar och skapar på så sätt rituella mönster. Omöjliga att bryta?

Rocken och avantgardet verkar inte ha problem med sina varianter av kammarmusik. Och kanske kan musiken i Lund ge kammarmusiken en nytändning?

Mikael Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM