ÅSIKT

Då ska vi fira Linné

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I dag är det tvåhundranittioåtta år och sex dagar sedan Carl von Linné föddes och när 300-års-

jubileet infaller 2007 ska det gamla geniet få göra oss nya tjänster: sätta Sverige på kartan, dra hit turister och inspirera de unga att bli naturvetenskapare!

Vetenskapsrådet har fått sju miljoner kronor av regeringen - och det är bara början - för att samordna alla jubileumsaktiviteter.

Vi håller tummarna för att det inte ska bli designår av alltihop.n

Zizek är bäst

Motiv, fotogalleriet i tidningsform, kommer med sitt fjärde nummer. Efter att tematiskt behandlat ämnen som säkerhet och hot, döden och flykt och längtan har turen nu kommit till "begär", detta postmodernismens främsta leksaksord.

Tyvärr tillför inte bilderna särskilt mycket: några depraverade ställningar, ett par nakna flickbröst, en och annan penis.

Bäst i fotomagasinet är en text. Av filosofen Slavoj Zizek, Det politiska begäret: "I dag är det en naturens gåva att vara datorexpert eller framgångsrik manager. Men att ha vackra läppar eller ögon- det är en kulturell fråga ""

Så sant som det är skrivet. Och en fingervisning att tusen ord rätt ofta säger mer än tusen bilder.

För smått men gott

Ordfronts seriepockettidning Galago lär gå back och det är tråkigt, för även om allt inte är guld i senaste numret (en del fransk utfyllnad stör) så finns här ett par lysande serier, dels Lars Sjunnessons rysansvärda berättelse från Berlin, dels Nina Hemmingssons Jag var ihop med en buddhist , gripande om ett brustet hjärta och en kvinna som lärde sig hata ord som "kärlek" och "empati".

Vi håller tummarna för Galago: en dag borde tidningen få råd att gå upp i format och göra serierna så stora som de borde vara.n

Hemmingssons hjältinna pluggar buddhism.Snart är det jubileum.

Själva ordet design behöver debatteras. Jag är spyfärdig på missbruket av det. Begreppet klistras fast på varje idé. Ta designeleverna på högskolan i Kalmar t ex. De "designar" lådbilar, på samma sätt som varje unge gjort i alla tider. För mig handlar formgivning, det svenska ordet för design, om produkter och produktion. Nu uppstår nya utbildningar till glamouryrket design i explosionsartad takt. Men vi behöver formgivare som skapar många nya jobb, snabbt.