Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Svartsyn

    Det finns faktiskt kulturtidskrifter med litterärt fokus, även efter Artes, BLM och Allt om Böcker. jmm, Fantasin och Subaltern är exempel på tre nystartade, ambitiösa papperstidskrifter, med mycket olikartade tonfall och viljor. Medan jmm och Fantasin i sina premiärnummer visar på uppfriskande, nya attityder till både tidskriftsmediet och den sköna litteraturen, är Subaltern "subversiv", och "omstörtande" på ett mer välbeprövat sätt. Det är svartsyn och politisk inkorrekthet som gäller i denna tjocka, snygga tidskrift. I nummer två, med tema Amerika, skriver vissa av de mängder svenska män som medverkar väldigt förutsägbart om sakernas tillstånd (Stig Larsson varnar för skumma bögar och feminister, Torbjörn Säfve saknar Norman Mailer, Farbror Barbro gör under namnet Barbro Phlåås en lam satir om Linda Skugge), men här finns också mycket som är spännande. Ann Tomic diskuterar intressant och kritiskt Charlize Therons hyllade skådespelarinsats i filmen Monster, Lisa Carver gör en rolig betraktelse om white trash-kulturen, Jonas Eliasson introducerar begreppet "CIA-kontrollerad sexslav" och greppet att blanda nyskrivet material med nya översättningar av klassiska Amerika-texter av Baudrillard och Thoreu fungerar mycket bra.

nnJag tycker bäst om de rent skönlitterära bidragen, som Zac O´Yeahs översättningar av den indiska poeten Anjum Hasans dikter, David Uppgrens lyriska Ameriketter, och det märkliga utdraget ur Torbjörn Elenskys pågående romanprojekt.

Det vimlar verkligen i Subaltern, och det är fint. Som helhet är det en bred, om än mycket vit och manlig, utblick över det stora onda, älskade imperiet i väster som erbjuds. Allt är långt ifrån omistligt, men det är ändå dumt att missa Subaltern.

Jenny Tunedal
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet