ÅSIKT

En råsop mot torson

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Krister Hansson
Snart även i Las Vegas.

Visst har Muhammed-bilder och sossemejl orsakat en del lycka, men Per Eliaesons kolumn i Rum nr 3 slår allt; den dryper av skadeglädje över att Malmös stolthet Turning Torso icke längre kommer att vara en unik kåk. I Las Vegas ska det byggas kopior. Två stycken, dessutom. Och 60 meter högre!

Mer än tornet hatar Eliaeson dock upphovsmannen, arkitekten Santiago Caltravas, en ”skamlös varukrängare” som nu kan kamma in nya gager för en idé han möjligen snott från ett Led Zeppelin-konvolut.

Caltravas påstående ”Sverige är inget land för visionärer” avfärdar Eliaeson med att vi är alldeles för smarta för att dela hans förlegade visioner.

Skönt att Turning Torso ”hittat hem” till Las Vegas, anser han. ”Var skulle annars hans pretentiösa och tillämpat sinnliga formonani passat bättre än i oäkthetens och kulissbyggenas högborg?”

Caltravas bör vara en favorit för ”populistiska och historielösa krämare”, avslutar Eliaeson och tror han att han ska bli vald till Årets Skåning på det så tror han fel, tror vi.