ÅSIKT

Vettigt om public service

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter Laila Freivalds slirande är det skönt att höra en minister säga något som faktiskt måste vara alldeles sant. En gladlynt klyscha, men ändå: "Public service är viktigare än någonsin!" säger kulturminister Leif Pagrotsky som i går presenterade regeringens och samarbetspartiernas proposition om public service-företagens framtid.

Han visar att han menar det också - åtminstone när han föreslår att sändningstillstånden för SVT, SR och UR förlängs till sex år, minskad detaljstyrning, flera ungdomsprogram, hårdare gränser för sponsring och indirekt reklam. Med mera.

Vettiga justeringar i en verksamhet som, med tanke på den skit som fyller allt fler kanaler, vi inte klarar oss utan.

Men det finns frågetecken.

...och inte fullt så vettigt

Propositionens förslag att utreda möjligheterna att slå ihop SVT och UR kan vi möjligen leva med: de delar trots allt kanalutrymme. Men dra inte in Sveriges Radio i det här. När det gäller nyheter och samhällsdebatt behöver public service två olika avsändare. Slås allt ihop riskerar vi att få utslätning - och en koloss där radion långsamt skulle kvävas.

I övrigt undrar vi över förslaget att det inte ska finnas några begränsningar för SVT att lägga ut sin produktion på enskilda bolag. Vad blir det av den kunskap och det ansvar som är public service-företagens poäng om allt mer av själva verksamheten läggs ut på andra?