ÅSIKT

Nu sorteras hennes liv

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lasse Allard
Astrid Lindgren.

Nästa år är det 100 år sedan Astrid Lindgren föddes och då kommer förhoppningsvis åtminstone en del av alla hennes i hundratals kartonger sparade brev, manus, kontrakt, pressklipp, affärsförslag, presenter och grytlappar vara någorlunda sorterade och därmed tillgängliga.

Tidskriften Biblis berättar i sitt vårnummer om arbetet som hittills har tagit fyra år. Samlingen efterlämnade papper beräknas kräva minst hundra hyllmeter och innehålla minst 75 000 brev från allmänheten i Sverige och annorstädes, från människor som älskade hennes böcker eller som bara ville ha ett gott råd från en sällsynt klok människa. Hon publicerades på mer än 90 språk och på 90-årsdagen fick hon två fulla postsäckar bara från Litauen.

? och det finns fynd att göra

Två brevskrivare ur högen:

Jarl Hammarberg, då 13 år, skrev till Astrid i början av 50-talet och beställde en saga till sin tidning Den maskerade draken. Han utlovade ”2 krånor” och ett friex i gage – och fick sin saga (som sedan getts ut som bilderboken Draken med de röda ögonen).

Karin Alvtegen, senare succéförfattare i deckarbranschen, var brorsbarnbarn till Astrid. Hon skrev och frågade hur Astrid kunde hitta på så mycket i sina böcker när hon själv, trots släktskapet, inte ens kunde skriva uppsatsen ”en dag i torparen August i Nyckelbos liv”.

Astrid Lindgrens egna brev är också en guldgruva. Som när hon skriver och tackar nej till samarbete med showgruppen After Dark: ”After Dark, då sover jag. Och när det är ljust, då skriver jag men bara för barn.”