ÅSIKT

Brännvin på bibblan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Lockar nya låntagare?

En moderat Skånepolitiker väcker förslaget: brännvin på bibblan! Då skulle kommunen få in pengar nog för att hålla öppet sena fredagseftermiddagar och lördagar. En ny typ av boklånare skulle man också kunna nå.

Förslaget har sina svagheter. Inte ens en rabiat nykterist kan väl tro att de som köper vin och sprit en lördag aldrig läser böcker, även om snarlika tankar fanns för trettio år sedan när man byggde bibliotek som skulle se ut som Ica-butiker i förhoppning om att den som tänkt sig att köpa mjölk skulle gå fel och komma ut med en bok i stället.

...Schein-bio med whisky

Men framför allt pekar förslaget på en tendens som i dagens samhälle kan ta en ände med förskräckelse. Skatt tas allt oftare ut på sådant som vi inte gillar. Samtidigt som den finansierar det vi tycker om blir den ett slags straff för dåligt uppförande för den som måste betala. Nog vore det väl bättre om vi såg skatten som en metod att betala för gemensamma nyttigheter?

Harry Schein var synsk när han för bortåt trettio år sedan i en artikel om icke-kommersiell film skrev att en sådan ska visas gratis för publiken som om den vägrar infinna sig kan lockas dit med gratis whisky. Filmproduktionen kunde betalas av Systembolaget och Sida, det vill säga alkoholister och utlänningar.

Bengt Göransson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM