ÅSIKT

Förnyare får pris

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Arbetarlitteraturen har gett avtryck i alla genrer från genombrottets 1930-tal till dagens klassorättvisa 2000-tal. Ivar Lo-Johansson är kanske dess främsta symbol och till hans ära delar LO ut Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris, som i år går till Kjell Johansson för trilogin De utsatta (Huset vid flon, Sjön utan namn och Rummet under golvet).

I motiveringen står bland annat: ”Solidariteten med de lägst stående i samhället har varit ett genomgående tema i Kjell Johanssons författarskap. /?/ I sitt senaste verk /?/ ger han kropp och röst åt välfärdssamhällets parias, de som lever en marginaltillvaro och som sällan syns, än mindre räknas. /?/ Kjell Johansson är en författare som verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Men han har inte stannat där, det finns knappt någon författare som gett prov på samma stilistiska rastlöshet. Den har gjort att Kjell Johansson mer än någon annan samtida författare har förnyat och omskapat arbetarlitteraturen. Det är värt mer än de 125 000 kronor han får den 23 februari.

Pelle Andersson