ÅSIKT

Snygga till din inkomst

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Var snygg. Se där ett gott råd på det nya året.

Högre inkomst är en av många fördelar. Daniel Hamermesh vid University of Texas har forskat i ämnet och i senaste The Economist redovisas några av resultaten:

I USA och Kanada tjänade, vid undersökningstillfället, en ”ful” man nio procent mindre än snittet, en ”snygg” fem procent mer. Kvinnor drabbades, överraskande nog, mindre åt båda hållen.

Annat är det i Shanghai, där en ”ful” kvinna tjänade 31 procent mindre och en ”snygg” tio procent mer. (Motsvarande siffror för männen: –25 procent, +3 procent).

I Storbritannien har ”fula” män det svårare än dito kvinnor, medan extraslanten för ”skönhet” är densamma: en procent.

… skönhet och demokrati

Dr Daniel Hamermesh har också kommit fram till att privatanställda advokater är snyggare än de offentliganställda – och att ”snygga” människor drar in mer pengar till sina arbetsgivare än ”fula”.

Och i Sverige har Ratios Niclas Berggren bett svenskar och amerikaner att kolla foton av 2 000 finska valkandidater – och rangordna dem efter utseende.

I valet gick det bäst för de ”snyggaste”.

… tjäna på sminket?

Skönhetsmedel är, under dessa omständigheter, en lockande investering för den som vill tjäna mer – och det säljs också kosmetika för 280 miljarder i världen under ett år.

Att sminka upp sig är tyvärr inte särskilt kostnadseffektivt, visar dr Hamermeshs studier. Hårdsminkade kvinnor i Shanghai får tillbaka, i lön, inte mer än 15 procent av vad de lagt ut på skönhetsmedlen.

Men kanske har de roligare. Om de inte blir allergiska.

ARTIKELN HANDLAR OM