ÅSIKT

Ett haltande hjärta lever vidare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När Frida Hyvönen förra året släppte singeln Dirty Dancing var det som om hon hittade den bortglömda nyckeln till en hel generation heterosexuella flickors förträngda minnen av hur kärlek bör se ut. Mannen är en värsting som gjort sig en karriär på något han älskar. Mannen har utnyttjat och utnyttjats, mannen är rädd för sina känslor och andras. Mannen bryr sig om sina vänner och mannen blir till slut väckt till styrka genom kärleken.

Om man inte redan var övertygad av Danny Zuko i Grease blev Johnny beviset. Och just när vi hade hämtat oss från att försöka vara som vinden kom Ghost och Swayzes seniga armar och komplicerade känsloliv letade sig in i movieboxen igen. Demi Moore fnyser när Whoopi Goldbergs medium säger ”Sam says he loves you”. ”He would never say that”. Swayzes karaktär kommer på sig själv: ”Tell her ’ditto’!”.

Så blev ”ditto” den kärlekshandikappade mannens ord för ”jag älskar dig” och Patrick Swayze symbolen för att en kvinnas kärlek kan få ett haltande hjärta att läka. Och hoppet om det kommer att leva och trasa sönder oss även efter hans död.

Alice Eggers

ARTIKELN HANDLAR OM