ÅSIKT

Verkligt folk i alla nyanser

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Under några år, det är snart tjugo år sedan, ansvarade jag som redaktör för tidskriften Tvärdrag, den unga socialdemokratins idétidskrift. Vi försökte sätta ljus på framtidens frågor, och någon gång lyckades vi. Jag minns texter om pigbranschen, hederskulturen och globaliseringen.

Nu håller jag det senaste temanumret av Tvärdrag, ”Verklighetens folk”, i min hand. Stölden från Göran Hägglund är avsiktlig. Men det är knappast det kaffedoftande och rågblonda Sverige som Hägglund målar upp som möter redaktören Daniel Suhonen – som brukar skriva för Aftonbladet kultur – eller den övriga redaktionen.

I Tvärdrag lever ”Verklighetens folk” i ett land av förortstorg, korvkiosker och bruksorter i kramp efter varsel. Ett land där sociala trygghetssystem faller sönder, den gemensamma välfärden drar sig tillbaka och där unga människor inte har en plats.

Det skulle kunna bli nattsvart, men det är det inte riktigt. Redaktionens metod är nämligen den mest grundläggande formen för samtidsskildringar, det journalistiska reportaget.

Tvärdrag har rest runt i landet; till Gottsunda i Uppsala, Bergvik utanför Söderhamn och Luleå i Norrbotten. Och till ett tiotal andra platser, förorter, små byar och städer.

Och till skillnad från statsminister Reinfeldts studieresor i verkligheten tillåts människor faktiskt tala för sig själva.

Resultatet blir en bild i alla nyanser, med hopplöshet, ilska och utanförskap, men också med framtidstro, kampanda och gemenskap.

Som verkligheten själv med andra ord.

Ingvar Persson