ÅSIKT

En tidning om det vi allra helst pratar om

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är högsommar och väderlekarna intensifieras. Stackmoln som tätnar tidigt på eftermiddagen kan tyda på regn. En åskskur kommer sällan ensam. Svalorna flyger så lågt vissa kvällar – betyder det fortfarande att vi ska oroa oss? Och blir det egentligen varmare värme eller bara värre och värre väder? Det vore så skönt med en solig sommar, så lyckligt att få vara lycklig.

Lagom till det som en gång kallades för ”industrisemestern” kommer Tidningen om Väder, ett säsongsbetonat systermagasin till Språktidningen och Modern Psykologi, som gjort för att casha in på vår somriga oro kring soltimmar och temperaturer.

Här finns den gamla vanliga guiden till molnformationer, lite sol- och värmestatistik, några uppslag med ”vanliga frågor till SVT:s meteorologer”, väderrekord, klimatfakta och reportage om allt från hur en väderprognos skapas till den tjockaste dimman en sjöräddare minns. Klimathot och storpolitik hålls på avstånd till förmån för trivsel.

Roligast är det lite långsökta, som presentationen av ”Svenska himlar i konsten”, notisen om väder på film, en text om åskfobi. Men om man verkligen vill läsa om väder – inte bara gå omkring i det – rekommenderar jag en helt annan publikation: amerikanske Kenneth Goldsmiths The Weather, ett antikreativt mästerverk där författaren transkriberat radions väderleksrapporter under ett helt år.