ÅSIKT

Problemet är patriarkatet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Våld och sex – en svår balansgång.

Svenska språket har berikats med ett nytt ord: sexväska. Dess innehåll väcker känslor: från nervösa fniss till uppriktig förfäran. Piska? Handfängsel? Vad är det för en människa som tänder på sånt!

Före detta länspolismästaren Göran Lindberg har använt föremålen i väskan när han begick brott. Han erkänner sexköp. Han är åtalad för flera våldtäkter. Dubbelmoralen och hänsynslös-heten han har uppvisat är upprörande och de övergrepp han begått mot kvinnor och barn ska självklart beivras.

Men står även Lindbergs sexuella läggning inför rätta?

Både ja och nej.

Medan HBTQ-rörelsen har vunnit många politiska och opinionsmässiga segrar förblir subkulturen BDSM ett tabu och en skugga. Först 2009 tog Socialstyrelsen bort fetischism och sadomasochism från listan över sjukdomar. Fortfarande lämnar svensk lagstiftning inget utrymme åt samtycke till grov misshandel.

Inte ens under ”skojiga former”, som Lindberg utrycker det, är det oproblematiskt att söka sexuell lycka i att ta emot eller tillfoga smärta. Jag tänker på Maria Marcus reportagebok från 1975, Den fruktansvärda sanningen: en bruksbok om kvinnor och masokism (övers. Richard Matz, Gidlund) där hon beskriver och analyserar en relation baserad på maktspel och våld. Marcus njuter av att bli hunsad, förolämpad och slagen. Men när skura golv slutar vara erotisk lek och blir hushållssyssla under slavliknande former smäller hon igen dörren och går.

Smärtan kan alltså både väcka lust – och upprätthålla förtryck.

Det är inte sexväskan som är problemet, utan den patriarkala ordningen.

Inga-Lina Lindqvist