ÅSIKT

10-tal på nya irrfärder

"Om vår store ledare
innan han blankpolerades
till folkhemmets försvarare"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Irrfärder” känns onekligen som ett passande namn på 10-tals första nummer efter poesifestivalen, efterfesten och efterspelet. En oreflekterad, ansvarslös vilja att storslaget slå ut med handen och säga ”välkommen, bienvenue, welcome” till ”det främmande” slog fullständigt slint.

När redaktionen nu gör det redaktionen kan göra, det vill säga litteraturtidskrift, blir det bättre. Nummer fyra 2010 handlar om förflyttningar; att driva omkring på nätet eller i verkligheten, att gå i exil, över en gräns, vilse i en risig skog eller i någon annans minnen.

Aase Berg läser Fredrik Reinfeldts 90-talsbok Det sovande folket samtidigt som hon tittar på en hysterisk barnfilm om hundvalpar. Resultatet är en rolig, läskig och viktig text som påminner om hur vår store ledare resonerade innan han blankpolerades till folkhemmets försvarare. Bland annat var det självklart för Reinfeldt att hans moderater hörde ihop med ”den retoriska delen av ny demokrati”. ”Vad säger det om de nya moderaternas egentliga förhållande till ’den retoriska delen’ av sverigedemokraterna?” undrar Berg.

Christina Kullbergs och Marianne Tufvessons introduktion av Édouard Glissant tillhör det där storslagna och alltför förgivettagna arbetet som kulturtidskrifter sysslar med, tar ansvar för. En stor present till läsarna. ”Den mäktiga vintern bringar ordning. Vintern är ett sår i dagsljuset där den sömnlösa natten tränger in. Dess uppgift är att tvinga alla att närma sig den egna tyngden.”

ARTIKELN HANDLAR OM