ÅSIKT

I söderförorten var hjärtat rött

"I det folkliga fick vi modet
att ta ställning mot krigen, klassamhället och kärnkraften"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Helle Klein.

Gröna linjen till Globen. Adressen var världsvid. Och visst myllrade det av olika människor på dagarna. Värre var det på kvällarna. Då var Globen öde. Kommersialismens boningar ingav knappast någon trygghet.

Fast när det var match eller konsert välde folket på bron över Arenavägen. Då, på väg till T-banan, fick man på allvar uppleva vad det är att inte följa med strömmen. Det passade ens journalistiska instinkt.

Globen är kvällstidning. Där blandas högt och lågt. Ena dagen sjunger Carola julsånger, andra dagen är det hockey på liv och död. Bruce Springsteen, Stevie Wonder och Beyoncé har gett mig härliga konsertminnen. En gång kom Dalai Lama på besök.

Högt som lågt. Arenakultur långt bortom nyelitismens skiktning. Aftonbladet mådde bra i Globen och blev Nordens största tidning. I det folkliga fick vi modet att ta ställning mot krigen, klassamhället och kärnkraften. Vårt hjärta var rött. I dag går mycket mot mitten. Dragningen mot centrum riskerar att ta nerven ur både politik och journalistik.

Medelklassifiering kan lätt bli menlöshet.

Måtte tidningen aldrig glömma sin söderförort.

Helle Klein

ARTIKELN HANDLAR OM