ÅSIKT

Hela listan var tre våningar lång

"Otroligt användbar. Ett tag. Tills alla kom ut på nätet"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det fanns en tid då man måste slita hårt för att få fram grejerna. Men ofta visste man inte vilka kollegor som skulle störas mitt i natten när det hände nåt ute i världen. Än mindre vad deras tidningar hette. Stort problem på Aftonbladet eftersom vi jobbar dygnet runt med händelser jorden runt. Vi har en deadline. Det måste gå undan.

Inte så lätt när det tog en halv jävla evighet att hitta någon att ringa på Samoa klockan tre på natten.

Lasse Söderberg – en av Aftonbladets allra finaste murvlar när han levde – och jag bestämde oss för att åtgärda saken. Vi skulle ordna fram pålitliga kontakter i alla länders stora städer. Undantag: Nordkorea. Vi satt på Kungliga biblioteket och slog i alla böcker vi kunde hitta i en vecka. Kollade att redaktionerna fanns kvar och att alla nummer fortfarande stämde.

Sen fyllde vi på. Och fyllde på. Tusentals nummer. När vi printade ut Listan nådde den från redaktionsgolvet på femman till räcket uppe på åttan. Vet inte hur högt det var, men ingen överlever ett sådant fall.

Det var Aftonbladets längsta lista någonsin. Helt unik. Otroligt användbar. Ett tag. Tills alla kom ut på nätet och ingen längre behövde slita. Sen räckte det liksom med att klippa, klistra och sno.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM