ÅSIKT

Skendebatt om muslimer

Malin Krutmeijer
om en von oben debatt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Per Wirtén.

Sydsvenskans kultursida har i åratal låtit författaren Fredrik Ekelund och journalisten Lars Åberg dominera sin integrationsdebatt. Båda är starkt invandrings-, förlåt muslim-, förlåt mångkulturkritiska, så man hajade allt till när Per Wirtén den 5 januari smög in från sidan i diskussionen. Hans artikel kan sammanfattas i meningarna ”Sverige vimlar av troende människor. De kan inte trollas bort med repressiva lagar”. Ganska vettigt. Man kan addera, att ska det bli någon politisk gräsrotshockey på den globala arenan, så får vi nog vara lite pragmatiska till mans. De religiösa i världen är trots allt mångfalt fler än vi sekulära, tycka vad man vill om det.

Nu har Lars Åberg givit sig in i debatten (17 jan) med argumentet att ”vänstern” gullar med muslimerna, på grund av villfarelsen att islamofobi existerar, och att muslimerna är förtryckt arbetarklass (!).

Helt oavsiktligt är han något på spåret. Detta är i mycket en skendebatt. Vi pratar inte migration och integration längre, vi pratar islam. Och då är det plötsligt okej att säga vad som helst.

Kvar finns en känsla att det sparkas bra mycket neråt. Den känslan genomsyrar Wirténs artikel. Synd bara att han inte på allvar avtäcker att det i regel inte är religionen hans motståndare är ute efter, utan tankekedjan islam-muslimer-invandrare.

Malin Krutmeijer

ARTIKELN HANDLAR OM