ÅSIKT

Slutpunkt? Inte en chans

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Salvador Allende.

Debatten om huruvida Chiles president Salvador Allende dödades av Pinochets soldater eller tog sitt eget liv när palatset stormades den 11 september 1973 har pågått från första stund. Allendes anhängare har fört fram den lite mer hjältemodiga historien, medan den officiella diktaturversionen var att han tog sitt eget liv. Själv har jag alltid tyckt att det är lite hugget som stucket. Han kämpade ju och föll i strid – som det heter i Björn Afzelius sång – alldeles oavsett vem som höll i geväret.

Nu bekräftas självmordsteorin, efter att en expertgrupp undersökt Allendes kropp.

Eftersom detta överensstämmer med tidigare vittnesmål och eftersom Allendes släktingar stöttar teorin, så kan man tycka att diskussionen därmed borde få en slutpunkt.

Men då tror jag man bedrar sig. Spekulationer som stötts och blötts i årtionden börjar leva sitt eget liv, särskilt om det finns politiska laddningar i dem, och kan lätt förvandlas till ett slags folksport.

Som med morden på John F Kennedy eller Olof Palme, där dividerandet säkert fortsätter en generation till. För att inte tala om 11 september – och då menar jag 2001, inte 1973 – som jag misstänker att vi kommer att spekulera kring i 100 år till.

Och Elvis?

Han gömmer sig i Sydamerika.

Petter Larsson