Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Opera

Med Caesar bland krinolinerna

Ida Falk Winland som Cleopatra i ”Julius Ceasar” på Göteborgsoperan.   Ida Falk Winland som Cleopatra i ”Julius Ceasar” på Göteborgsoperan.

    I Händels Julius Caesar kliver Caesar i land i Egypten och kastas raskt in i en rasande härva av mord, erotik, krig, svek och hämnd. Att den tidlöst aktuella intrigen är mästerligt uppbyggd brukar i nutida uppsättningar lyftas fram med stor scenisk fantasi och humor utan hänsyn till 1700-talskonventioner. Icke så i Göteborg, där David Radok återplacerar Julius Caesar i operamuséet. Siden, krinoliner, peruker och höviskt dansande figuranter ställer sig i vägen för Händels geniala musikdramatik. Radok har i andra sammanhang visat fyndig fantasi, men här stelnar han dessvärre i stilhistoriska åtbörder. Att det sedan görs med elegans hjälper inte, det finns så oändligt mycket mer att hämta i Julius Caesar.    Men den musikaliska sidan av föreställningen är lyckad. Laurence Cummings har inympat härliga barockmanér i orkestern som med eftertryck bevisar hur bra det går att spela Händel också med moderna instrument.

Countertenoren William Towers fyller ut alla facetter i titelrollen med dess enorma spännvidd från blixtrande snabba och ilskna tongirlanger till den mest lyriskt utspunna innerlighet. Allt gör Towers med subtilt varierad välklang. Den unga och rikt begåvade Ida Falk Winland har som Cleopatra också ett parti av hisnande spännvidd att bemästra. Riktigt färdig med det är hon inte än, men det kommer.    I operans inledning får Caesar Pompeius avhuggna huvud som present, och Charlotte Hellekant har som änkan Cornelia att länge och vackert uttrycka sin sorg och bestörtning. Till slut får hon i alla fall jubla, när den unge och tillkämpat modige sonen Sesto lyckas hämna sin far och sticka ner den lömske mördaren Ptolemaios (expressivt sjungen av countertenoren Yaniv D’Or). Mezzon Ann-Kristin Jones har de senaste åren utvecklats fint, och hennes Sesto är fylld av de skönaste vokala valörer – synd att man berövat henne Sestos två finaste arior Cara speme och L’angue offesa – dem hade jag gärna velat höra henne sjunga.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet