ÅSIKT

Ikea-opera delar presskören

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: A T Schaefer
Katja Danowski i Ikea-operan.

Det blev blandade pressreaktioner när Erik Gedeons och Klas Abrahamssons Ikea-opera Das Wunder von Schweden häromdagen hade premiär under Ruhrfestspelen i tyska Recklinghausen.

Enligt Ruhr Nachrichten var denna lovsång till Ingvar Kamprad ungefär lika platt som ett paket från den svenska inredningsjätten. Två och en halv timme musik i svensk folkviseton blev enligt tidningen så småningom ganska segt och de koreografiska inslagen påminde mest om dagislekar: ”Men värre är det med texterna – ett förhärligande av ’Frälsaren’ Kamprad där det var svårt att upptäcka den ironiska distansen”.

Westdeutsche Zeitungs recensent är dock mer positiv och talar om ”en lyckad musikalisk möbelsaga”. Upphovsmännens karakteristik av Kamprads biografi som ett evangelium har enligt tidningen fått dem att närma sig oratorieformen med körer och recitativ.

Och därför naturligtvis finns alla bokhyllors moder med i körlyriken: ”Wir müssen sein die Billy-Billy-Billigsten!” Visst, något billigare än Billy är svårt att hitta också i Tyskland.

Torsten Kälvemark