Lustmord på hela familjen

TEATER

"Pappa vet inte att han ska dö
och mamma vill ta livet av sig"

Foto: Teater 23 på scen i Malmö.

Solstolar på teatern är alltid illavarslande. För när det är så där ledigt och solen skiner vet vi att det aldrig kan vara så där trevligt som det förväntas vara.

Det gäller för Norén såväl som för Stina (tv-serien God morgon alla barn) Sturesson som har skrivit en taggig version på temat ledigt-tillsammans-och-hur-trevligt-är-det. Sturesson har spetsat med cancersjuk pappa som inte vet om det och hypernervös mamma som ger tonårsbarnen det klämkäcka dubbelkommandot: största möjliga tystnad under största möjliga trivsel.

Teater 23 och Varietéteatern Barbès i Malmö gör tillsammans Det började som en skakning och Mikael Wiehes sorgesång ligger i en anonym evighetsslinga medan familjemedlemmarna av folket rycker och sliter i parasoll, kylväska, plastbestick och varandra på den snurrande vridscenens små platåer. Här räcker det inte att vara Familjen Bra, nu gäller Familjen Överlycklig. Pappa vet inte att han ska dö och mamma vill ta livet av sig, säger Pappa. Berätta något fint nu, ha ett viktigt samtal, sådan härlig och nära gemenskap vi har; vår tids självmedvetna och självupptagna föräldraskapsideal lustmördas med gott humör. Självklart bryr sig ingen egentligen om barnen.

Det är en så kallad skruvad bild av familjen och skådespelarna tar ut svängarna i fysisk och känslomässig slapstick. Det spelas teater och Gunilla Andersson är i sitt komiska esse som groteskt ombytlig och Willy Pettersson hakar på som vilt egocentrisk pappa. Åt de stackars barnen lämnas inget liv. Björn Löfgren och Nina Jemth stapplar förfasade runt, parodiskt frusna i typiska tonårsattityder.

Föreställningen är ämnad en ungdomspublik och den långt drivna ironin diskriminerar ingen i familjen. De beska dropparna på föräldrarna biter ibland, men mest är det 90 minuter med stereotyper kring det folkhemska.

Barbro Westling